Macam Macam Perangai Anak Buat Kerja Sekolah


Musim PKP ni memang semua benda jadi ‘benda baru’ kan? Contohnya sesi pembelajaran secara online ni.

I admit bukan senang nak control anak. I memang tak reti approach kids . Anak orang ke anak sendiri ke. 

I rajin nak ajar dan belikan bahan. Tapi pendekatan tu tak tahu. So netizen jangan suka suka cakap parents pemalas la apa lah.  Ni bukan masalah malas. Masalah tak tahu nak mula dari mana 

Contoh kalau ajar English. Yes I can speak English. Gitchew . Kalau takat nak berbalas email dari client luar negara tu takde hal, nak borak pun insya Allah boleh. 

Nak ajar anak? Ya Rabbi, mana 1 nak mula? Apesal dorang takleh paham simple word? Macam mana nak bagi dorang paham yang ini dan yang itu.

Ha paham ke idok apa I nak maksudkan? 

Tapi sebagai Mak Mak yang nak tengok anak berjaya, haruslah I usaha jugak. dan I tau bukan I sorang je hadap benda ni. Ramai je parents kat luar sana tak kira bangsa dan umur anak pun sama . I borak dengan mamat Grab , dia pun cerita benda yang sama. Jadi anak anak i tak pelik

One more, kat sekolah depa ni takut sikit dengan cikgu. Pastu ada semangat sebab belajar ramai ramai dengan kawan kawan .lumba siapa siap dulu. Kat rumah memang idok Ler. 

Pattern anak I ni, takleh nak focus dalam masa yang lama. 
Buat kerja, habis 1 bab or dalam masa 20 min, dah boring. So kena lah melayan dia jap. Nak ngunyah la, TERLUPA tengok kartun fav la, terasa nak mandi la, rasa nak bagi baby doll makan la 😐 macam macam weh alasan. 

Jadi I melayan. Agak dah penat menulis, I ajak dia kaler kaler. Ha padahal sama je kan pegang pensel. Tapi bagi dia kaler kaler syok sikit. 

Lepas tu I bawak kan snack. Ngunyah jap, hirup Milo jap. Okay baru sambung buat kerja

Anak korang pulak macam mana kat rumah tu gais? Okay ke idok

Comments

  1. dalam pening melayan, tapi mesti seronok kan, build memory dengan mereka

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts