Skip to main content

Terima Dos Pertama Vaksin Di MIECC, The Mines Seri Kembangan | Vaksin Sinovac

Persiapan Hari Raya 2021

 Diam tak diam , kurang dari seminggu nak Raya kan. 

Korang dah siap ke persiapan Raya semua tu? I dah siapkan awal puasa lagi walaupun tau maybe tak boleh rentas negeri, tapi apalah salahnya beli. Benda bukan basi pun. And memang nak digunakan. hehehe. 

(err tapi tak sangka daerah pun tak boleh, but nevermind)

Kebanyakkan barang memang I beli online je and mostly dari Lazada kecuali Gegirl punya dari SHEIN. Ala ala Cinderella la konon hahahaha






Untuk baju pulak, baju melayu the boys beli online di Lazada. Baju Gegirl dia minta dari Instagram , kemain. Baju Mommy from Kenanga. Yeayy! First time jejak Kenanga terus nak pitam sebab banyak dan murah sangat wakakka. Macam biasa sorang sepasang je okay. 


Selalunya raya seterusnya dah pakai baju casual (atau ulang pakai baju lama je). Tapi this year tak sempat beli pulekkk. adoii takpelah nanti semua dah okay boleh lah kita shopping kan. 

Excited Tak Nak Raya?

I tahu ramai yang takde mood nak beraya since kita tak boleh merentas kemana-mana kan. I nak share persiapan di socmed pun macam serba salah (padahal setiap tahun I share je )

I memang niat nak buat persiapan lengkap sebab

1)Anak-anak I baru belajar puasa, jadi nak bagi diorang rasa kemeriahan Raya tu
2) Tahun lepas kami tak complete. This year barulah merasa complete balik. Tuhan je lah yang tahu macam mana seronok, excited, teruja, tak zabaarrr nak merasai Raya tahun ni

I ada baca juga orang share di Facebook, tak salah pun nak buat persiapan bagai kalau kita mampu. Untuk keluarga kita especially anak anak kecik jugak. Dorang mana lah pedulik Covid ke apa ke. Ada baju raya , seronok lah diorang. Ala macam kita kecik kecik dulu

Duit Raya

Kami tukar duit awal juga hari tu. Ocin kerja di bank, jadi senanglah bab tu hehee. Syok dapat pegang duit keras+ bau wangi. Fuhh ketagih. 



I dah siap masuk pack semua. Andai takde sapa nak bagi/ guna transfer je takpelah, sebab duit kecik kan susah nak jumpa wakakaka. Bolehlah guna buat belanja harian atau belanja sekolah.

Korang pun mesti ada macam I kan, selalu cashless. I sanggup pergi makan/beli barang kat tempat yang boleh guna card daripada pergi beratur withdraw duit. Gitcheww. 

Raya nanti I dah dapat bayangkan dah, kami akan bersiap ambil gambar (wajib woi kenangan tu) lepas tu tukar baju dan makan, makan, makan. wakakkaa. Last year, tengahari I dah pergi drive thru McD. Yang dekat dengan rumah tutup pulak, I tak kuasa turun kereta, So kena pergi area Ampang Jaya sana tu ha. adoii panjang ye que, gigih tau.

Macam mana persiapan Raya korang pulak? Dan apa plan korang Raya pertama nanti?|Meh lah share. 

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Ambil JPJ Test (Dan Gagal)

Holla gais! Alkisah I belajar kereta ni memang dah lama dari tahun lepas. Tapi lepas class 3x I malas betul nak teruskan next step. Tergantunglah nak dekat setahun. Bulan 3 baru terbuka hati nak sambung kelas (ada lebihan masa) lepas tu terus QTI yeayy lulus boleh proceed JPJ I memang gedebak gedebuk tahap apa entah nak test ni. Sehari sebelum siap cirit birit plus demam.  Malam tu tidur boleh pulak terjaga setiap sejam. Adoi macam macam dugaan  So pagi tu macam biasa kami naik van beramai-ramai ke Imkeda Cheras. Cikgu bagi briefing sikit lepas tu kami kena check nama kat board dia. Hafal nombor giliran sebab akan dipanggil berdasarkan nombor.  Ha ni lah board nya. Korang kena tengok korang Sesi berapa dan nombor berapa.  Lepas tu korang dah kena start berdikari. Pergi ke pondok kat bawah tu, jumpa JPJ dan dapatkan pass. Dia akan tanya nombor berapa lepas tu dia bagi pass dan kena fill up borang. Ala isi sikit je.  Kat sini please lah bawak pen. Siap

Tips Lulus Parking Sisi & 3 Penjuru IMKEDA Cheras

I rasa dalam banyak banyak rutin litar, parking sisi adalah yang agak digeruni lagi lagi kalau untuk orang yang tak pernah drive macam I kan.  Actually teringin nak buat video parking sisi dengan Cikgu I, tapi macam tak kesampaian je HAHAHA. yelah masa belajar terhad. Tak dan pulak aku nak pacak tripod kat tepi tu LOL.  So sini I nak share tips apa yang Fizzi ajar I lah. I ni jenis MEMBACA . Maksudnya I tak boleh faham dengan Melihat  atau mendengar atau membuat. I kena baca baru paham hahaha. so gigih lah I buat nota CARA-CARA MASUK PARKING 1. Samakan bahu dengan garisan 2. Pusing kiri habis. Reverse sampai nampak batu divider paling hujung dalam cermin sisi kanan 3. Luruskan tayar (pusing 2x), sampai tayar belakang atas garisan 4. Kanan habis sampai masuk petak 5. Tukar gear D, kiri habis luruskan kereta Ni antara video contoh tapi tak full lah View this post on Instagram Hye guys Kepada yang

Kemensah Chalet & Waterfall

Kemensah ni belakang Zoo Negara, dekat je uolls tapi baru first time I sampai. I saja lah booked chalet untuk siang (rate lain lain ye) . Plannya nak BBQ bersama keluarga lah uolls. Lama tak bawa budak budak tu mandi sungai   Payah jugak nak book kat sini. Kalau walk-in sure penuh. Nak msg/call/FB payah jugak sebab takde line. I baca review, orang siap book sebulan awal. Rezeki I lah booked sehari sebelum datang.     I rasa yang ni agak isolated sikit. Actually I mati mati ingat I booked Celi Chalet . Ya Auloh malunya. I dah park then pergi lah kat kaunter (basically dia bukak meja macam orang jaga parking tu je). Sekali dia kata I takde booking. Nak walk in memang takde. Pastu dia cakap   "kak, maybe akak salah tempat kot. Kita takde staff nama Heri. Mungkin akak boleh try chalet sana"   Kiranya nak ke Kemensah Chalet ni memang lalu Celi dulu. Baiknya dia , bagi kita park kat situ   Masa I datang around 9am memang takde orang lagi. Heri (staff tu) tu