Skip to main content

Nostalgia Desa 2024 | Berbuka Puasa Di Farm In The City Seri Kembangan

Salah Guna Telegram

 Hi hi,

Actually I tak boleh tidur. So saja lah nak share random je.

Korang ada Telegram? Actually I lebih suka Telegram daripada Whatsapp sebab boleh simpan large files, lebih cantik dan kemas. 

I guna Telegram ni mostly untuk kerja. Share video dan gambar dengan kawan, hantar draft kat PR / agency, chat dengan manager dan blablabla. Tak payah guna personal number kalau urusan kerja gituh. 

Tapi korang tahu tak ada yang misused Tele ni

I rasa ramai tak tahu (based on conversation dengan kawan kawan I) yang Tele ni ada function macam Wechat.

Kalau WeChat, kita akan Look Around. Tapi untul Tele pula, Find People Nearby.

Jadi orang sekeliling beberapa KM akan dapat chat kita. 

I pernah update pasal ni dulu lepas tu geng geng lelaki cakap 

"ApEsAL taK bLocK je?" 

Lahh.. masalahnya ramai.

Gangguan sexual pun berlambak. Percaya tak ramai orang hantar gambar dick. Adoii. 

Ada juga hantar proses masturbation dari awal sampai akhir. Adoii

Kalau I berada di 1 kawasan nanti banyaklah text I dapat. Kalau sekadar HI takpe lagi. 

Lepas tu ada sekali tu dapat text 

"You ke yang baru lalu tadi?"

Aaaa serammm I dahlah selalu jalan sorang especially ke basement parking. Hmmm

See, something yang sepatutnya memudahkan jadi macam tu. 

Ni salah satu contohnya lah



Cara text macam kawan kawan. Aduhh


Tapi secara logic lah kan, kalau korang single dan mencari teman, korang nak ke layan orang takde nama takde gambar. Hahahah

Btw mungkin ada yang terfikir kenapa tak tukar gambar dan sebagainya. 

Profile photo I gambar muka je. Bukan apa, I kan berurusan dengan client, PR. Kang takde muka nampak pelik pulak. Aihh

Dulu dulu kawan I pernah juga tanya I pasal Telegram ni. Puncanya dia nampak chat perempuam kat Tele laki dia tapi laki dia kata tak kenal. Dia tak percaya lah. Tu dia tanya I

I pun explain pasal function Find People Nearby. Alhamdulillah dia lega. Kalau tak, tak pepasal perang hahah

Kat bawah ni adalah contoh fungsi People Nearby tu. I dah klik Stop Showing Me tapi macam mana random people boleh jumpa pun I tak tahulah.

Penafian : I klik fungsi ni semata mata untuk screenshot dan tunjuk di blog ye. Bukan I memggatal haha

Ehemmm kita disclaimer siap siap. Kang laki I ingat I gila kang hahaha. 

Selain dari salahguna macam ni, ramai sundal eh perempuan gunakan Telegram untuk dapatkan duit. 

Post teaser sexy, post kat mana mana cakap sapa nak join channel Telegram kena bayar sekian sekian harga. Nanti dia letaklah video melucah kat Telegram dia tu. 

Tapi ada juga yang menipu. Macam mana I tahu? I kan banyak follow girls cantik di IG. Nampaklah diorang post ada orang guna gambar diorang blablabla.

Ramai juga offer duit kat I, tapi lawaklah... diorang tak tahu ke 1 post IG I lebih mahal dari tu🤣 aduhh.. and of course I tak layanlah. 

Ada juga yang profile photo gambar family dengan anak anak. Aduhh. Tak sampai hati nak screenshot.



Anyway bagi yang single dan mencari teman hidup ( ehemm atau teman di kala sunyi) bolehlah guna platform ni. Bagi I sama je macam Tinder, Omi... ohh ye next time I nak cerita pasal Tinder pula, haha.

Apa pun, kena sentiasa berhati hati. Kat mana mana pun ada je orang yang nak ambil kesempatan dalam kesempitan, gituhh. 

Kalau nak jumpa, lebih baik pergi tempa ramai orang macam dalam mall. Dan sebaiknya pergilah sendiri. Nanti dah confirm si dia tu bukan scammer, barulah boleh feeling feeling passenger princess gituhh. Haha


Comments

  1. Teringat masa mula2 bujang dulu guna wechat, byak no pelik2 keluar... tele pun mcm tu juga ya? Sy dah private no .. rasanya boleh setting supaya org lain x jumpa contact kita..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Ambil JPJ Test (Dan Gagal)

Holla gais! Alkisah I belajar kereta ni memang dah lama dari tahun lepas. Tapi lepas class 3x I malas betul nak teruskan next step. Tergantunglah nak dekat setahun. Bulan 3 baru terbuka hati nak sambung kelas (ada lebihan masa) lepas tu terus QTI yeayy lulus boleh proceed JPJ I memang gedebak gedebuk tahap apa entah nak test ni. Sehari sebelum siap cirit birit plus demam.  Malam tu tidur boleh pulak terjaga setiap sejam. Adoi macam macam dugaan  So pagi tu macam biasa kami naik van beramai-ramai ke Imkeda Cheras. Cikgu bagi briefing sikit lepas tu kami kena check nama kat board dia. Hafal nombor giliran sebab akan dipanggil berdasarkan nombor.  Ha ni lah board nya. Korang kena tengok korang Sesi berapa dan nombor berapa.  Lepas tu korang dah kena start berdikari. Pergi ke pondok kat bawah tu, jumpa JPJ dan dapatkan pass. Dia akan tanya nombor berapa lepas tu dia bagi pass dan kena fill up borang. Ala isi sikit je.  Kat sini please lah bawak pen. Siap

Tips Lulus Parking Sisi & 3 Penjuru IMKEDA Cheras

I rasa dalam banyak banyak rutin litar, parking sisi adalah yang agak digeruni lagi lagi kalau untuk orang yang tak pernah drive macam I kan.  Actually teringin nak buat video parking sisi dengan Cikgu I, tapi macam tak kesampaian je HAHAHA. yelah masa belajar terhad. Tak dan pulak aku nak pacak tripod kat tepi tu LOL.  So sini I nak share tips apa yang Fizzi ajar I lah. I ni jenis MEMBACA . Maksudnya I tak boleh faham dengan Melihat  atau mendengar atau membuat. I kena baca baru paham hahaha. so gigih lah I buat nota CARA-CARA MASUK PARKING 1. Samakan bahu dengan garisan 2. Pusing kiri habis. Reverse sampai nampak batu divider paling hujung dalam cermin sisi kanan 3. Luruskan tayar (pusing 2x), sampai tayar belakang atas garisan 4. Kanan habis sampai masuk petak 5. Tukar gear D, kiri habis luruskan kereta Ni antara video contoh tapi tak full lah View this post on Instagram Hye guys Kepada yang n

Kemensah Chalet & Waterfall

Kemensah ni belakang Zoo Negara, dekat je uolls tapi baru first time I sampai. I saja lah booked chalet untuk siang (rate lain lain ye) . Plannya nak BBQ bersama keluarga lah uolls. Lama tak bawa budak budak tu mandi sungai   Payah jugak nak book kat sini. Kalau walk-in sure penuh. Nak msg/call/FB payah jugak sebab takde line. I baca review, orang siap book sebulan awal. Rezeki I lah booked sehari sebelum datang.     I rasa yang ni agak isolated sikit. Actually I mati mati ingat I booked Celi Chalet . Ya Auloh malunya. I dah park then pergi lah kat kaunter (basically dia bukak meja macam orang jaga parking tu je). Sekali dia kata I takde booking. Nak walk in memang takde. Pastu dia cakap   "kak, maybe akak salah tempat kot. Kita takde staff nama Heri. Mungkin akak boleh try chalet sana"   Kiranya nak ke Kemensah Chalet ni memang lalu Celi dulu. Baiknya dia , bagi kita park kat situ   Masa I datang around 9am memang takde orang lagi. Heri (staff tu) tu