Skip to main content

Nostalgia Desa 2024 | Berbuka Puasa Di Farm In The City Seri Kembangan

Jingle U.S Potatoes All The Way Christmas Workshop

 Baru baru ni I berkesempatan menghadiri bengkel "Jingle U.S Potatoes All The Way Christmas Workshop".

Bengkel yang menggunakan U.S Potato sebagai bahan utama ni memang fun! Rupanya macam macam resepi kita boleh buat demgan menggunakan Kentang U.S ni.

Terdapat 3 jenis Kentang U.S iaitu Russet, Red dan Purple. Selain itu terdapat juga produk sejuk beku Kentang U.S dan kentang  lenyek segera. 



Seronok tengok demonstrasi masakan dari Chef ZieZie. Chef tunjuk  cara cara menyediakan 2 resepi mudah menggunakan U.S Russet Potatoes iaitu

Baked U.S Potatoes with Cheese

Twinkle U.S Potatoes Star



Kedua-dua resepi ini sedap dan mudah disediakan. Sesuai dimakan seisi keluarga. Dah tahu cara nak buat bolehlah I cuba sendiri di rumah. 

Bukan saja belajar memasak, peserta juga belajar crafting dari Chef Taufiq. Ada 2 bentuk iaitu burung dan Santa.

Tengok Chef Taufiq buat nampak senang. Bila buat sendiri, aduhh macam macam bentuk jadinya. Dari rusa dah hampir jadi burung. 

U.S Potato bukan sahaja boleh dinikmati pelbagai cara tetapi juga mengandungi kebaikan nutrisi tersendiri. Bukan saja sedap malah berkhasiat.



Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Ambil JPJ Test (Dan Gagal)

Holla gais! Alkisah I belajar kereta ni memang dah lama dari tahun lepas. Tapi lepas class 3x I malas betul nak teruskan next step. Tergantunglah nak dekat setahun. Bulan 3 baru terbuka hati nak sambung kelas (ada lebihan masa) lepas tu terus QTI yeayy lulus boleh proceed JPJ I memang gedebak gedebuk tahap apa entah nak test ni. Sehari sebelum siap cirit birit plus demam.  Malam tu tidur boleh pulak terjaga setiap sejam. Adoi macam macam dugaan  So pagi tu macam biasa kami naik van beramai-ramai ke Imkeda Cheras. Cikgu bagi briefing sikit lepas tu kami kena check nama kat board dia. Hafal nombor giliran sebab akan dipanggil berdasarkan nombor.  Ha ni lah board nya. Korang kena tengok korang Sesi berapa dan nombor berapa.  Lepas tu korang dah kena start berdikari. Pergi ke pondok kat bawah tu, jumpa JPJ dan dapatkan pass. Dia akan tanya nombor berapa lepas tu dia bagi pass dan kena fill up borang. Ala isi sikit je.  Kat sini please lah bawak pen. Siap

Tips Lulus Parking Sisi & 3 Penjuru IMKEDA Cheras

I rasa dalam banyak banyak rutin litar, parking sisi adalah yang agak digeruni lagi lagi kalau untuk orang yang tak pernah drive macam I kan.  Actually teringin nak buat video parking sisi dengan Cikgu I, tapi macam tak kesampaian je HAHAHA. yelah masa belajar terhad. Tak dan pulak aku nak pacak tripod kat tepi tu LOL.  So sini I nak share tips apa yang Fizzi ajar I lah. I ni jenis MEMBACA . Maksudnya I tak boleh faham dengan Melihat  atau mendengar atau membuat. I kena baca baru paham hahaha. so gigih lah I buat nota CARA-CARA MASUK PARKING 1. Samakan bahu dengan garisan 2. Pusing kiri habis. Reverse sampai nampak batu divider paling hujung dalam cermin sisi kanan 3. Luruskan tayar (pusing 2x), sampai tayar belakang atas garisan 4. Kanan habis sampai masuk petak 5. Tukar gear D, kiri habis luruskan kereta Ni antara video contoh tapi tak full lah View this post on Instagram Hye guys Kepada yang n

Kemensah Chalet & Waterfall

Kemensah ni belakang Zoo Negara, dekat je uolls tapi baru first time I sampai. I saja lah booked chalet untuk siang (rate lain lain ye) . Plannya nak BBQ bersama keluarga lah uolls. Lama tak bawa budak budak tu mandi sungai   Payah jugak nak book kat sini. Kalau walk-in sure penuh. Nak msg/call/FB payah jugak sebab takde line. I baca review, orang siap book sebulan awal. Rezeki I lah booked sehari sebelum datang.     I rasa yang ni agak isolated sikit. Actually I mati mati ingat I booked Celi Chalet . Ya Auloh malunya. I dah park then pergi lah kat kaunter (basically dia bukak meja macam orang jaga parking tu je). Sekali dia kata I takde booking. Nak walk in memang takde. Pastu dia cakap   "kak, maybe akak salah tempat kot. Kita takde staff nama Heri. Mungkin akak boleh try chalet sana"   Kiranya nak ke Kemensah Chalet ni memang lalu Celi dulu. Baiknya dia , bagi kita park kat situ   Masa I datang around 9am memang takde orang lagi. Heri (staff tu) tu