Jelly Ball ni yang famous kat Ipoh tu ke? Ada juga di Titiwangsa. Geram tengok pelbagai warna.
Pastu tetiba viral sana sini. Dulu bukan main susah nak jumpa kan, ha sekarang kat mana mana pun ada. Tapi tu lah, ada yang jual takde rasa. Kosong je walaupun ada pelbagai warna. Ada yang kata dah beli lepas tu keras macam agar-agar. Jelly kan sepatutnya lembut.
I tengok ramai juga cuba buat sendiri. Maka, taraaa
Jadi yang pertama kena beli acuan dulu. I cari di Lazada. Maklumlah Lazada kan semua ada BELI ACUAN JELLY BALL DI SINI
Ha kat atas tu I ada bagi link siap siap. Murah je korang.
Rasanya ada 2 size. Ni yang kecik. Next time beli yang besar kan.
Cara Buat Jelly Ball Viral
Mula mula sediakan Jelly Powder. I ada beli jenama Nona yang dah siap perisa. Mudah. Yang Konyaku ni kosong je. Tak pasti ada pilihan lain ke tak sebab tengok rak pun kosong. Hahaha penangan viral ke ni.
1. Campurkan 1 paket Konyaku Jelly Powder bersama 5 sudu besar gula
2. Didihkan 390ml air
3. Masukkan campuran tadi sedikit demi sedikit. Kacau supaya tak berketul
4. Dah mendidih. Tutupkan api.
Siapkan filling buah yang kita suka. Anak anak I memang minta yang ada filling di dalam. Nak buat kosong pun boleh, kena camput kordial lah supaya ada warna dan perisa.
Tuang sampai penuh melimpah tau. Ha ni lah silap I. Masa first try I letak agak agak, jadi ball I jadi half je. Haha macam butang pulak.
Tutup acuan. Tekan sampai melimpah. Barulah yakin terbentuk cantik.
I biarkan suhu bilik. Nak masuk peti sejuk pun boleh.
15min-30min dah ready. Tapi nak lagi sedap biarkan lama sikit dalam peti.
Kalau ikut resepi makan dengan kuah kastad. I buat sekali je hari tu. Malas nak buat lagi.
Curahkan Full Cream milk. Aaa sedapnya.
Selamat Mencuba korang!
Comments
Post a Comment