Skip to main content

Halab Gate Bukit Bintang

Cafe Dengan Sijil Halal Di Starhill | Opera Cafe & Lounge

 Hari tu jalan jalan di Starhill Gallery Bukit Bintang, nampak satu cafe ni. Cantik sangat! Baca review agak menyakinkan; 4.9 /5 . So apa lagi kami pun cuba

Boleh pilih smoking or non smoking area. Seating area cantik sangat dan pinkish gituhh. Diorang bagi menu dalam ipad / tab. Fuhh



Rupanya Opera Cafe & Lounge ni Turkish cafe. Banyak sangat pilihan dalam menu macam coffee, Arabic coffee, Instagramable drink, Tea selection, Frappe.. eh banyaklah. Ada pilihan Breakfast, Brunch, Main Course dan juga Dessert. 

Ada nasi, herbs rice kot. Ala macam style nasi arab tu. Burger pun nampak sedap dan banyak pilihan. Boleh pilih nak meat (around RM50) atau nak Wagyu (around RM 90).

Tapi I segan nak ambil gambar atau video. Ramai pula staff dia hahahha. 




I rambang mata tengok dessert yang ada. Telan air liur kita wak. 

Semua cantik, comel dan menggoda. Lepas tu staff ada cadangkan ambil Afternoon Tea Set yang macam sangkar burung tu hahaha. Dia ada banyak item semua kecik kecik. Yang tu tak silap I RM 190 / 2 pax. 

Tapi takpelah maybe next time kami cuba yang tu. 

Kami order

◼ Mango Cheesecake

◼ Honey Cake

◼ Shakshuka For Two ( Toast Bread) 

◼ Iced Americano

◼ Turkish Delight Hot Chocolate



I pilih Hot Chocolate tu sebab cawan dia comel, bentuk bear. Hahaha. 

Tapi okaylah not bad. Takde rasa choc pun. Rasa Rose maybe. Sedap, not bad.

I bukan peminat Shakshuka. Tapi pada I kenyang and ngam untuk 2 pax. My friend cakap dia guna fresh tomatoes. Kira sedaplah maksudnya kan.

Honey Cake tu my friend cakap biasa biasa je je. I pula bukan peminat honey so no comment. Mango Cheesecake memang sedap. 




Dari segi harga memang mahal. Yelah tempat 'atas atas' ni what do you expect. Tapi ambience and layanan staff memang tiptop. 

And I tahu ramai yang mencari cafe aesthetic yang ada Sijil Halal kan. Yes, diorang ada Halal Cert. Ada terpampang di kaunter tapi I tak sempat ambil gambar. 

Ha bolehlah makan tanpa was was


Adakah I akan datang lagi ? Yes, banyak lagi benda yang I teringin nak cuba. Hahaha. Kalau korang nak Instagramable drink, mana tahu nak cari content ke kan boleh lah datang sini. Unik belaka. 



Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Ambil JPJ Test (Dan Gagal)

Holla gais! Alkisah I belajar kereta ni memang dah lama dari tahun lepas. Tapi lepas class 3x I malas betul nak teruskan next step. Tergantunglah nak dekat setahun. Bulan 3 baru terbuka hati nak sambung kelas (ada lebihan masa) lepas tu terus QTI yeayy lulus boleh proceed JPJ I memang gedebak gedebuk tahap apa entah nak test ni. Sehari sebelum siap cirit birit plus demam.  Malam tu tidur boleh pulak terjaga setiap sejam. Adoi macam macam dugaan  So pagi tu macam biasa kami naik van beramai-ramai ke Imkeda Cheras. Cikgu bagi briefing sikit lepas tu kami kena check nama kat board dia. Hafal nombor giliran sebab akan dipanggil berdasarkan nombor.  Ha ni lah board nya. Korang kena tengok korang Sesi berapa dan nombor berapa.  Lepas tu korang dah kena start berdikari. Pergi ke pondok kat bawah tu, jumpa JPJ dan dapatkan pass. Dia akan tanya nombor berapa lepas tu dia bagi pass dan kena fill up borang. Ala isi sikit je.  Kat sini please lah bawak pen. Siap

Tips Lulus Parking Sisi & 3 Penjuru IMKEDA Cheras

I rasa dalam banyak banyak rutin litar, parking sisi adalah yang agak digeruni lagi lagi kalau untuk orang yang tak pernah drive macam I kan.  Actually teringin nak buat video parking sisi dengan Cikgu I, tapi macam tak kesampaian je HAHAHA. yelah masa belajar terhad. Tak dan pulak aku nak pacak tripod kat tepi tu LOL.  So sini I nak share tips apa yang Fizzi ajar I lah. I ni jenis MEMBACA . Maksudnya I tak boleh faham dengan Melihat  atau mendengar atau membuat. I kena baca baru paham hahaha. so gigih lah I buat nota CARA-CARA MASUK PARKING 1. Samakan bahu dengan garisan 2. Pusing kiri habis. Reverse sampai nampak batu divider paling hujung dalam cermin sisi kanan 3. Luruskan tayar (pusing 2x), sampai tayar belakang atas garisan 4. Kanan habis sampai masuk petak 5. Tukar gear D, kiri habis luruskan kereta Ni antara video contoh tapi tak full lah View this post on Instagram Hye guys Kepada yang n

Kemensah Chalet & Waterfall

Kemensah ni belakang Zoo Negara, dekat je uolls tapi baru first time I sampai. I saja lah booked chalet untuk siang (rate lain lain ye) . Plannya nak BBQ bersama keluarga lah uolls. Lama tak bawa budak budak tu mandi sungai   Payah jugak nak book kat sini. Kalau walk-in sure penuh. Nak msg/call/FB payah jugak sebab takde line. I baca review, orang siap book sebulan awal. Rezeki I lah booked sehari sebelum datang.     I rasa yang ni agak isolated sikit. Actually I mati mati ingat I booked Celi Chalet . Ya Auloh malunya. I dah park then pergi lah kat kaunter (basically dia bukak meja macam orang jaga parking tu je). Sekali dia kata I takde booking. Nak walk in memang takde. Pastu dia cakap   "kak, maybe akak salah tempat kot. Kita takde staff nama Heri. Mungkin akak boleh try chalet sana"   Kiranya nak ke Kemensah Chalet ni memang lalu Celi dulu. Baiknya dia , bagi kita park kat situ   Masa I datang around 9am memang takde orang lagi. Heri (staff tu) tu