Hari tu kawan I ajak I lunch di Safa @ Maag, iaitu restoran makanan Iran di Hartamas.
Ni pertama kali I makan makanan Iran tau. I ingatkan sama je macam makanan biasa di kedai Arab. Rupanya tak.
Baru I tahu walaupun nama menu yang sama tetapi cara masakan sedikit berbeza. Jadi boleh rasa kelainan dalam masakan tu. Yelah setiap daerah kan ada cara masakan yang berbeza. Macam kita juga
Rambang mata I tengok pelbagai pilihan menu yang ada. Ni antara menu yang I sempat cuba
Untuk starter staff recommend untuk cuba Mirza Ghazemi. Nama menu pun catchy kan.
Ni adalah terung yang dibakar. Lepas tu ditambah paprika dan spices. Boleh dimakan bersama roti. Sedap! I yang tak suka sayur pun boleh makan menu ni.
Di Safa @ Maag ada 4 pilihan nasi tau.
◾️ Mandy Rice
◾️ Beriyani Rice
◾️ Safron Rice
◾️ Dhil Rice
Kita mesti dah familiar dengan Nasi Mandy dan Nasi Beriyani kan. Tapi rasa agak berbeza tau. But dont worry, sedap dan boleh diterima tekak.
Untuk Nasi Safron, chef hanya menggunakan berkualiti tinggi sahaja. I berkenan betul kombinasi warna ni tapi tahu tak mereka tak menggunakan sebarang pewarna pun. Unik!
Nasi Dhil pula merupakan makanan tradisi Iran. I rasa tak pernah lagi jumpa nasi ni di mana mana restoran di Malaysia ni. Dhil ialah sejenis rempah ratus. Rasa sangat lah unik dan kalau datang sini korang wajib rasa okay.
Semua hidangan di sini disediakan sendiri oleh chef yang berasal dari Iran yang mempunyai pengalaman lebih dari 25 tahun. Fuhh patutlah mereka boleh kekalkan rasa 'auntentik' masakan Iran. Rupanya chef pun orang sana. Bahan-bahan yang digunakan juga berkualiti tinggi dan segar belaka.
I sempat cuba Banana Chocolate Milkshake dan juga Mint Mojito. Patutlah kedua dua minuman ni jadi best- seller, memang sedap. Kombinasi rasa coklat dan pisang ditambah dengan aiskrim, lemak berkrim. Mint Mojito pula rasa sangat menyegarkan.
Kalau nak air panas pun ada. Penggemar kopi boleh juga pilih Tukish Coffee.
Staff kat sini sangatlah ramah. Kalau tak tahu nak order apa boleh je minta suggestion dari mereka. Dari awal sampailah nak balik, staff tak lokek dengan senyuman.
Restoran ni juga dilengkapi dengan tandas dan surau yang selesa. Boleh pilih nak park di depan restoran atau di bahagian basement.
Bagi mereka yang belum pernah cuba hidangan Iran atau Persian food boleh datang dan cuba sendiri Safa @ Maag.
◾️ Mandy Rice
◾️ Beriyani Rice
◾️ Safron Rice
◾️ Dhil Rice
Kita mesti dah familiar dengan Nasi Mandy dan Nasi Beriyani kan. Tapi rasa agak berbeza tau. But dont worry, sedap dan boleh diterima tekak.
Untuk Nasi Safron, chef hanya menggunakan berkualiti tinggi sahaja. I berkenan betul kombinasi warna ni tapi tahu tak mereka tak menggunakan sebarang pewarna pun. Unik!
Nasi Dhil pula merupakan makanan tradisi Iran. I rasa tak pernah lagi jumpa nasi ni di mana mana restoran di Malaysia ni. Dhil ialah sejenis rempah ratus. Rasa sangat lah unik dan kalau datang sini korang wajib rasa okay.
Semua hidangan di sini disediakan sendiri oleh chef yang berasal dari Iran yang mempunyai pengalaman lebih dari 25 tahun. Fuhh patutlah mereka boleh kekalkan rasa 'auntentik' masakan Iran. Rupanya chef pun orang sana. Bahan-bahan yang digunakan juga berkualiti tinggi dan segar belaka.
I sempat cuba Banana Chocolate Milkshake dan juga Mint Mojito. Patutlah kedua dua minuman ni jadi best- seller, memang sedap. Kombinasi rasa coklat dan pisang ditambah dengan aiskrim, lemak berkrim. Mint Mojito pula rasa sangat menyegarkan.
Kalau nak air panas pun ada. Penggemar kopi boleh juga pilih Tukish Coffee.
Staff kat sini sangatlah ramah. Kalau tak tahu nak order apa boleh je minta suggestion dari mereka. Dari awal sampailah nak balik, staff tak lokek dengan senyuman.
Restoran ni juga dilengkapi dengan tandas dan surau yang selesa. Boleh pilih nak park di depan restoran atau di bahagian basement.
Bagi mereka yang belum pernah cuba hidangan Iran atau Persian food boleh datang dan cuba sendiri Safa @ Maag.
Restoran ni dibuka daru 11am - 10pm, Isnin hingga Sabtu dan Tutup setiap Ahad
Safa@ Maag
Plaza Damas B-04-60
Jalan Sri Hartamas 1
Taman Sri Hartamas
KL
Comments
Post a Comment