Skip to main content

U.S Highbush Blueberries -Boost Of Blue

U.S Highbush Blueberries -Boost Of Blue

Baru-baru ini, U.S Highbush Blueberries Council telah melancarkan kempen 'Boost Of Blue'. Kempen ini bertujuan untuk menekankan khasiat di dalam buah beri.

Jangan tak tahu buah yang bersaiz kecil ini sebenarnya mengandungi nutrisi yang tinggi dan prebiotic untuk kesihatan yang baik. Kunyah kunyah snacking pun dah dapat kebaikan berries tau.

U.S Highbush Blueberries ini dipek bersama antioksidan dan phytoflavanoids, juga sebagai sumber vitamins K & C, menjadikan ianya pilihan ramai.

Buah Blueberry ini juga mengandungi phosphorous (2% nilai harian), kalsium (15%) dan manganese (20%). Rasa buah ni manis tau. Boleh makan sebagai snek, segar atau sejukbeku.

Buah ini berasal dari Amerika Utara dan telah menjadi sebahagian dari kehidupan mereka disana selama 13,000 tahun. Pokok blueberry pertama untuk pengeluaran komersial ialah pada 1900s. Pada hari ini U.S Highbush mengeluarkan hampir 1 bilion pounds blueberries di Amerika setiap tahun. 

Blueberry boleh dijadikan sebagai pembuka selera, di dalam minuman atau di dalam menu utama dan di dalam pencuci mulut.

Ada banyak resepi yang korang perlu cuba. Di sini I nak kongsikan 3 resepi menarik menggunkan blueberry.

Homemade Frozen Blueberry Jam

> Campurkan 400g gula bersama 600g Frozen Blueberries dan biarkan selama 20 min. 

> Lenyekkan

>Campur 100g gula bersama 50g Pectin dan masukkan ke dalam campuran tadi.

> Pastikan api kecil, biarkan campuran menjadi pekat.

> masukkan ke dalam botol

Fresh Blueberry Smoothie 

>Kisar oats dan Yogurt

>Tambahkan blueberries dan kisar

>Hiaskan dengan buah-buahan

Dried Blueberry Party Mix

>Cincang Dark Chocolate

>Campurkan 100g Salted Pretzel, 200g dried blueberries dan 100g roasted almond di dalam mangkuk besae.

>Simpan di dalam botol kedap udara




Selamat mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Ambil JPJ Test (Dan Gagal)

Holla gais! Alkisah I belajar kereta ni memang dah lama dari tahun lepas. Tapi lepas class 3x I malas betul nak teruskan next step. Tergantunglah nak dekat setahun. Bulan 3 baru terbuka hati nak sambung kelas (ada lebihan masa) lepas tu terus QTI yeayy lulus boleh proceed JPJ I memang gedebak gedebuk tahap apa entah nak test ni. Sehari sebelum siap cirit birit plus demam.  Malam tu tidur boleh pulak terjaga setiap sejam. Adoi macam macam dugaan  So pagi tu macam biasa kami naik van beramai-ramai ke Imkeda Cheras. Cikgu bagi briefing sikit lepas tu kami kena check nama kat board dia. Hafal nombor giliran sebab akan dipanggil berdasarkan nombor.  Ha ni lah board nya. Korang kena tengok korang Sesi berapa dan nombor berapa.  Lepas tu korang dah kena start berdikari. Pergi ke pondok kat bawah tu, jumpa JPJ dan dapatkan pass. Dia akan tanya nombor berapa lepas tu dia bagi pass dan kena fill up borang. Ala isi sikit je.  Kat sini please lah bawak pen. Siap

Tips Lulus Parking Sisi & 3 Penjuru IMKEDA Cheras

I rasa dalam banyak banyak rutin litar, parking sisi adalah yang agak digeruni lagi lagi kalau untuk orang yang tak pernah drive macam I kan.  Actually teringin nak buat video parking sisi dengan Cikgu I, tapi macam tak kesampaian je HAHAHA. yelah masa belajar terhad. Tak dan pulak aku nak pacak tripod kat tepi tu LOL.  So sini I nak share tips apa yang Fizzi ajar I lah. I ni jenis MEMBACA . Maksudnya I tak boleh faham dengan Melihat  atau mendengar atau membuat. I kena baca baru paham hahaha. so gigih lah I buat nota CARA-CARA MASUK PARKING 1. Samakan bahu dengan garisan 2. Pusing kiri habis. Reverse sampai nampak batu divider paling hujung dalam cermin sisi kanan 3. Luruskan tayar (pusing 2x), sampai tayar belakang atas garisan 4. Kanan habis sampai masuk petak 5. Tukar gear D, kiri habis luruskan kereta Ni antara video contoh tapi tak full lah View this post on Instagram Hye guys Kepada yang

Kemensah Chalet & Waterfall

Kemensah ni belakang Zoo Negara, dekat je uolls tapi baru first time I sampai. I saja lah booked chalet untuk siang (rate lain lain ye) . Plannya nak BBQ bersama keluarga lah uolls. Lama tak bawa budak budak tu mandi sungai   Payah jugak nak book kat sini. Kalau walk-in sure penuh. Nak msg/call/FB payah jugak sebab takde line. I baca review, orang siap book sebulan awal. Rezeki I lah booked sehari sebelum datang.     I rasa yang ni agak isolated sikit. Actually I mati mati ingat I booked Celi Chalet . Ya Auloh malunya. I dah park then pergi lah kat kaunter (basically dia bukak meja macam orang jaga parking tu je). Sekali dia kata I takde booking. Nak walk in memang takde. Pastu dia cakap   "kak, maybe akak salah tempat kot. Kita takde staff nama Heri. Mungkin akak boleh try chalet sana"   Kiranya nak ke Kemensah Chalet ni memang lalu Celi dulu. Baiknya dia , bagi kita park kat situ   Masa I datang around 9am memang takde orang lagi. Heri (staff tu) tu