Raline sekarang ni masuk fasa memilih makanan. Ahhhh stressnya 🥲
Fasa ni yang memerlukan kesabaran yang tinggi. Mommy masih lagi buat no salt no sugar, yes masih bertahan. Tahniah buat diri sendiri *pat shoulder 😹
Mula mula risau juga takut rempah tu rasa pedas. Rupanya tak! Sedap berlemak!
Resepi ni I dapat dari website siraplimau.
Bahan Bahan
Tenggiri (I potong half)
Santan Segar 1 Biji Kelapa (ikut resepi asal 2 auns)
1 sudu kecil rempah kari dicampur air
1/2 cawan air
Bawang Putih
Bawang Merah
Cara Masak
1. Tumis bawang putih dan bawang merah
2. Masukkan rempah kari
3. Masukkan santan cair (dapat dalam 1 cawan)
4. Masukkan ikan
5. Masukkan 1/2 cawan air
6. Masukkan santan pekat dan kacau rata. Biarkan mendidih
2. Masukkan rempah kari
3. Masukkan santan cair (dapat dalam 1 cawan)
4. Masukkan ikan
5. Masukkan 1/2 cawan air
6. Masukkan santan pekat dan kacau rata. Biarkan mendidih
Walaupun tak de garam atau serbuk perasa tapi cukup rasa! Kari yang cukup rasa cukup lemak.
Raline pun bukan main suka. Alhamdulillah.
Selamat Mencuba uolls
Kelebihan Kuali Granite
Kuali yang I guna ni brand Carote. I suka sangat jenama ni. Berat sikit sebab granite tapi tak melekat dan bukan macam non stick yang akan terhakis tu
Boleh beli di Lazada https://s.lazada.com.my/s.mZCYf?cc
Bahan granite juga terkenal dengan ketahanannya. So bolehlah pakai lama. Kalau bukan masak untuk anak pun boleh guna untuk masakan family ataupun dijadikan hadiah pengantin baru.
Comments
Post a Comment