Skip to main content

Boleh Ke Teman Ambil Vaksin? MIECC Seri Kembangan

Boleh Ke Teman Ambil Vaksin? MIECC Seri Kembangan

 I dapat beberapa soalan macam ni di socmed. Kebetulan hari tu I teman husband ke MIECC. Jawapannya TAK BOLEH


ye gais, tak boleh tak boleh ye. Takpe dah alang alang meh I cerita terus je lah. Sebelum tu, just for you reference.

Pengalaman pertama I ke MIECC teman Mak untuk 1st dose - SINI

Pengalaman kedua ke MIECC untuk Mak 2nd dose- SINI

My mom warga emas. Jadi memang boleh teman. Isi borang, tunggu giliran dan seterusnya semua I teman. Kecuali bab nak masuk bilik cucuk tu, yang 1st boleh, yang 2nd tak boleh. I tak tahu procedure yang berubah atau depends kat person in charge. Itu no comment lah.

Kali ketiga I ke MIECC teman husband pulak. 

Macam pengalaman kedua I tu, kereta memang banyak. Jem melekat. So kami decide nak park jauh (kat area shoplot mamak tu) dan jalan kaki. Ramai je menapak sebab tak sanggup hadap jem melekat. Kalau naik motor lagi senang. Masalahnya andai Ocin pening ke pitam ke macam mana I nak bawak pulak hahaha. 

So gambar di bawah ni, kami kena jalan lalu area rumah orang. Nampak tak kereta yang tak bergerak tu. Tak masuk yang dari arah depan (lepas highway) Fuhh, baik jalan kaki. Nak ke sana, struktur jalan menurun bukit, laju je. Nak balik kang, mengah sikit ala ala mendaki bukit gitu. Pastikan kasut yang sesuai. Lupakan heels okay. 


Ramai yang tersilap ingatkan entrance di tingkat atas. No No. Tingkat atas tu khas untuk OKU sahaja. Ada wheelchair tak silap I. Ada jugak drop off  kat situ

Untuk yang macam kita kita ni, kena masuk melalui bawah. Kalau korang perasan gambar bawah ni ada 4 khemah kan. 2 khemah pertama adalah tempat orang tunggu grab. 2 khemah sebelah sana tu TEMPAT BERATUR gais. 

Ye, 2x bawak Mak tak nampak pulak orang beratur. Yang ni panjang. Tak tahu maybe sebab dah lewat petang jadi bertambah ramai ke. Beratur macam beli tiket wayang tu berpusing pusing.

Actually I dah ikut beratur. Sekali tengok semua beratur single. Lepas tu ada sign kat depan, accompant hanya untuk OKU/elderly dan special needs. Adoi segan saya wak. 


Takde tempat khas untuk menunggu, jadi I duduk lah di tangga. Ramai je duduk sini, ada yang pilih berdiri. 

Yang ramai ramai tu, tengah beratur sambungan dari bawah khemah tu ler.

I rasa cepat je kot. Tapi que lepas husband I masuk lagiiiiii panjangggg. So maybe lagi petang, lagi panjang? err maybe. 

Dan yang kereta banyak banyak tu, maybe dari keluar parking OR nak fetch orang di khemah putih yang I cakap tadi. 


Okay lepas tu kan memula I ingat boleh masuk. Jadi I siap beberapa batang pen, cash sikit semua lah. Sekali husband I sorang masuk. Dia berlenggang je. Tau tau dia msg I cakap takde pen. Lepas tu dorang jual sebatang pen RM1 tapi dia takde cash pulak. sesen pun takde. Dah sudahhhh

Nasib ada brader mana entah bagi dia terus pen hahahaha. So yeah pls bawa pen DI POKET MASING MASING jangan sumbat dalam handbag wife. dahlah sama sama pelupa. 

I rasa dia masuk 5.50pm and habis sejam kemudian. Kira cepatlah kan tapi kematu bontot I plus dengan takde ekon. adoiii

Alhamdulillah dah selamat cucuk. Satu kerja nak mendaki bukit. Aduh mengah gila. Bibir I kering. Sampai kereta I terus duduk. Ocin cari air kat kedai mamak tu ha. 

Untuk efek pulak, katanya takde rasa lenguh or sakit tangan. Cuma lepas beberapa jam dia rasa pening dan malam tu awal juga dia tidur. Tak pernah pernah cakap ngantuk 12am. HAHAHAH

Alright sampai sini je gais. Awal Ogos nanti I, Abah and Ocin akan terima second dose pulak. Harap semua baik baik saja 

PFN

By the way, saja lah nak share. Kat tempat sesak sesak (mana entah tapi area situ lah) kereta ni main masuk je dari kiri and gesel kami. Aihh suruh berhenti tepi taknak, dia main pecut je (plus dia nak ke kanan dan kami nak ke kiri) 

Tak tahu lah kereta dia macam mana tak tengok pulak. Tapi biadab bethol ye. Tak perasan lelaki ke perempuan. Biadab!

Nasib Ocin yang bawak. Dia steady sikit tekan brake. Kalau I? Entah entah aku melatah tekan minyak lagi. grr. 

I tak tahu Ocin akan proceed dengan report ke tak. Malas betoi benda benda bodoh macam ni haihhhh



Toodles, xoxo 

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Ambil JPJ Test (Dan Gagal)

Holla gais! Alkisah I belajar kereta ni memang dah lama dari tahun lepas. Tapi lepas class 3x I malas betul nak teruskan next step. Tergantunglah nak dekat setahun. Bulan 3 baru terbuka hati nak sambung kelas (ada lebihan masa) lepas tu terus QTI yeayy lulus boleh proceed JPJ I memang gedebak gedebuk tahap apa entah nak test ni. Sehari sebelum siap cirit birit plus demam.  Malam tu tidur boleh pulak terjaga setiap sejam. Adoi macam macam dugaan  So pagi tu macam biasa kami naik van beramai-ramai ke Imkeda Cheras. Cikgu bagi briefing sikit lepas tu kami kena check nama kat board dia. Hafal nombor giliran sebab akan dipanggil berdasarkan nombor.  Ha ni lah board nya. Korang kena tengok korang Sesi berapa dan nombor berapa.  Lepas tu korang dah kena start berdikari. Pergi ke pondok kat bawah tu, jumpa JPJ dan dapatkan pass. Dia akan tanya nombor berapa lepas tu dia bagi pass dan kena fill up borang. Ala isi sikit je.  Kat sini please lah bawak pen. Siap

Tips Lulus Parking Sisi & 3 Penjuru IMKEDA Cheras

I rasa dalam banyak banyak rutin litar, parking sisi adalah yang agak digeruni lagi lagi kalau untuk orang yang tak pernah drive macam I kan.  Actually teringin nak buat video parking sisi dengan Cikgu I, tapi macam tak kesampaian je HAHAHA. yelah masa belajar terhad. Tak dan pulak aku nak pacak tripod kat tepi tu LOL.  So sini I nak share tips apa yang Fizzi ajar I lah. I ni jenis MEMBACA . Maksudnya I tak boleh faham dengan Melihat  atau mendengar atau membuat. I kena baca baru paham hahaha. so gigih lah I buat nota CARA-CARA MASUK PARKING 1. Samakan bahu dengan garisan 2. Pusing kiri habis. Reverse sampai nampak batu divider paling hujung dalam cermin sisi kanan 3. Luruskan tayar (pusing 2x), sampai tayar belakang atas garisan 4. Kanan habis sampai masuk petak 5. Tukar gear D, kiri habis luruskan kereta Ni antara video contoh tapi tak full lah View this post on Instagram Hye guys Kepada yang

Kemensah Chalet & Waterfall

Kemensah ni belakang Zoo Negara, dekat je uolls tapi baru first time I sampai. I saja lah booked chalet untuk siang (rate lain lain ye) . Plannya nak BBQ bersama keluarga lah uolls. Lama tak bawa budak budak tu mandi sungai   Payah jugak nak book kat sini. Kalau walk-in sure penuh. Nak msg/call/FB payah jugak sebab takde line. I baca review, orang siap book sebulan awal. Rezeki I lah booked sehari sebelum datang.     I rasa yang ni agak isolated sikit. Actually I mati mati ingat I booked Celi Chalet . Ya Auloh malunya. I dah park then pergi lah kat kaunter (basically dia bukak meja macam orang jaga parking tu je). Sekali dia kata I takde booking. Nak walk in memang takde. Pastu dia cakap   "kak, maybe akak salah tempat kot. Kita takde staff nama Heri. Mungkin akak boleh try chalet sana"   Kiranya nak ke Kemensah Chalet ni memang lalu Celi dulu. Baiknya dia , bagi kita park kat situ   Masa I datang around 9am memang takde orang lagi. Heri (staff tu) tu